Belarus 20-22 septembrie 2016

Informație cu privire la deplasarea efectuată în republica Belarus.

 

În perioada 20-22 septembrie curent, Directorul  Institutului de Fitotehnie ”Porumbeni” Pintilie Pîrvan și șeful laboratorului ameliorării hibrizilor pentru zona de nord dl Pantelimon Borozan s-au deplasat în Republica Belarus  la  un seminar regional cu producătorii agricoli. Seminarul a avut loc in regiunea Minsk, în gospodăria agricolă din r-l Serveni. Gospodăria în cauză se ocupă de producerea semințelor la un șir de culturi agricole, inclusiv porumbul. La acest eveniment au participat peste 200 producători de semințe și fermieri din regiunea Minsk.

În cadrul seminarului s-a organizat vizitarea unui lot demonstrativ,   unde au fost amplasați 65 hibrizi de porumb a 9 firme străine, inclusiv 7 hibrizi marca              ʺPorumbeniʺ: Bemo 172, Porumbeni 176, Bemo 203, Bemo 235, Porumbeni 228, Porumbeni 230 și Porumbeni 243.

Hibrizii Bemo 172, Porumbeni 176, Bemo 203, Bemo 235 sunt incluși In Registrul Oficial de Stat al Belarusiei, iar restul se află în testări oficiale. Majoritatea  hibrizilor incluși în Registru s-au evidențiat cu performanțe înalte față de martori.

În această perioadă grupul de lucru în frunte cu Directorul Institutului au avut o întrevedere cu Ambasadorul RM la Minsk, dl Hioară Gheorghe, președintele Comisiei de Stat, dl Beinea Vladimir, directorii institutelor Leonid Șimanschii,  și Nicolai Nadtoceaev.

S-a efectuat o vizită de lucru la 2  puncte de testare ecologică în localitățile din Jodino și Gorchi unde anual sunt testați cate 25 hibrizi ai Institutului în scopul evidențierii în condițiile republicii  Belarus a celor mai performanți hibrizi, care ulterior sunt transmiși la testări Oficiale.

În final s-a încheiat un contract de colaborare cu Institutul  din Polessia, director Șimanschii Leonid, referitor la colaborarea în direcția multiplicării hibrizilor de porumb din Belarus în republica Moldova.