Belarus 9 noiembrie 2016

Informație, referitor la vizita delegației din Belarus

Pe date de 9 noiembrie la Institutul de Fitotehnie Porumbeni au efectuat o vizită de lucru  o delegație din Republica Belorus în frunte cu directorul Institutului de Fitotehnie din Polessia, dl Șimanschii Leonid și cercetătorul științific dl Turoveț Vladimir. Oficiali din Belarus au propus inițierea unei colaborări referitor la crearea hibrizilor comuni pentru zonele cu regim termic limitat. La discuții au participat  dl director Pintilie Pîrvan, șeful laboratorului de ameliorare a hibrizilor pentru zonele nordice și cercetătorul coordonator, profesorul Simion Musteața.

În urma discuțiilor, care au avut loc s-a convenit încheierea unui contract de colaborare, care prevede  schimbul materialului de selecție, sintetizarea formelor materne pe bază de androsterilitate, selectarea testerilor și sintetizarea hibrizilor comuni. De asemenea contractul include testarea reciprocă a hibrizilor în cultura de comparativă de  preconcurs și concurs și amplasarea loturilor demonstrative.

Prin edificarea unor contracte similare, cercetătorii Institutului au ferma convingere ca realizările obținute, vor fi utile, nu doar pentru Republica Moldova dar si peste hotare, iar pentru  echipa de cercetători va fi un stimul de a crea in continuare noi hibrizi performanți de porumb.