Darea de seamă
privind realizarea achizițiilor publice de valoare mică
pentru anul 2021
Seminar organizat
de Direcția Agricolă și Alimentație Soroca
La 23 februarie 2022 a avut loc seminarul Raional Soroca. La prezentul seminar au fost invitați producătorii agricoli și alte structuri din domeniu. Institutul de Fitotehnie ”Porumbeni” a fost reprezentat de către Directorul adjunct probleme științifice Dl Pantelimon Borozan. Participanții la prezentul seminar au fost informați despre realizările IF ”Porumbeni” în domeniul crearii și selecției hibrizilor de porumb, despre implementarea tehnologiilor moderne de cultivare a porumbului.



Planul anual de achiziții publice pentru anul 2022
Consiliul științific. Audierea rapoartelor, privind activitatea ştiinţifică şi inovaţională pentru anul 2021 în cadrul proiectelor de cercetare și inovare din Programul de Stat.
Stimați membri ai consiliului științific, cercetători!Ședința Consiliului științific cu ordinea de zi: Audierea rapoartelor științifice privind implementarea proiectelor de cercetare și inovare din cadrul Programelor de Stat în anul 2021 se va desfasura in regim online cu utilizarea aplicației ZOOMLink: https://us02web.zoom.us/j/85767954143?pwd=Tm9CRVU1dXF6RC9JdFFhMG1JNWNzZz09
Meeting ID: 857 6795 4143 Passcode: 091221 9 decembrie 2021, ora 9-00
Ordinea de zi:
Audierea şi discutarea rapoartelor privind activitatea ştiinţifică şi inovaţională pentru anul 2021 în cadrul proiectelor de cercetare și inovare din Programul de Stat.
Prioritatea II: Agricultură durabilă, securitate alimentară și siguranța alimentelor
20.80009.5107.15.«Studii integrale privind utilizarea resurselor genetice la porumb pentru crearea și implementarea hibrizilor competitivi și elaborarea elementelor tehnologice noi în contextul schimbărilor climaterice». Conducător Pantelimon Borozan
În data de 21 septembrie în cadrul IF Porumbeni a fost organizat seminarul cu genericul: Rezultate și perspective în ameliorarea hibrizilor de porumb marca PORUMBENI, cu participarea producătorilor agricoli implicați în cultivarea porumbului și producerea de semințe hibride.
În cadrul seminarului au participat cu rapoarte de informare Președintele Comisiei de Stat Mihail Machidon cu raportul:«Performanțele hibrizilor de porumb în testările Oficiale de Stat și Dumitru Rusu, șef departament ANSA cu informația referitor la «Controlul calității și cerințe în producerea semințelor de porumb». Cercetătorii Institutului au informat participanții la seminar despre realizările obținute în ultimii ani și unele elemente tehnologice noi la cultivarea porumbului în contextul schimbărilor climaterice.
Participanții la seminar au vizitat lotul demonstrativ al institutului, reprezentat cu 34 hibrizi, inclusiv 20 aflați în procesul de producere.
Producătorii agricoli au fost informați în cadrul seminarului, că începând cu anul 2022 vor fi incluși în producere 2 hibrizi noi de porumb: Porumbeni 305 și Porumbeni 352 cu potențial înalt de producere și capacitate de pierdere rapidă a apei din bob după maturitatea fiziologică.
Menționăm că la momentul actual in Catalogul Soiurilor de Plante a Republicii Moldova sunt înregistrați 61 hibrizi marca «Porumbeni»
* Scopul seminarului a fost eficientizarea relațiilor între ştiinţă şi mediul de afacere, sectorul public şi cel privat.
Mulțumim tuturor pentru Participare!
Pe data de 9 septembrie în cadrul IF Porumbeni a avut loc conferința „Genetica, ameliorarea, producerea de semințe și tehnologia de cultivare a porumbului”,dedicată a 100 ani de la nașterea dlui Tihon Cealîc, doctor habilitat, membru corespondent al AȘM.
La conferință au participat colegii din Ucraina:
Institutul de Fitotehnie în numele lui IURIEV din Harkov;Institutul Culturilor Cerealiere din Dnepro
Rusia: Filiala Institutului de Cercetări Științifice de porumb din Voronej;
Romănia: Universitatea Agricolă și Medicină Veterinară din București, SCDA Turda.
- Moldova: Universitatea Agrară de Stat din Moldova; Institutul de Genetică, Fiziologie ți Proptecție a Plantelor; Institutul de Zoologie
- Mulțumim tuturor pentru Participare!
Pe data de 1-2 iulie cercetătorii Institutului de Fitotehnie Porumbeni participă la lucrîrile conferințe științifico-practice, organizată la Institutul de Cercetări în agricultură în numele В.Я.Юрьев din Harcov, Ucraina cu genericul: «Проблемы аграрного производства на современном этапе и пути их решения»,посвященной юбилейным датам со дня рождения выдающихся ученых-растениеводов: 130-летию со дня рождения доктора биол. наук, профессора Льва Николаевича Делоне; 120-летию со дня рождения кандидата с.-х. наук Софии Михайловны Фриденталь.
În cadrul conferinței directorul Institutului va prezenta un raport, referitor la realizările institutului din ultimii ani
TIHON CEALÎC- 100 ani de la naștere
Pentru Institutul de Fitotehnie „Porumbeni” un rol marcant în activitatea de cercetare, l-a jucat Tihon Cealîc, recunoscut ameliorator în domeniul porumbului, Membru – corespondent al Academiei de Ştiinţe a Moldovei. Tihon Cealâc sa născut la 29 iunie 1921 în satul Crocmaz raionul Olăneşti, judeţul Tighina, astăzi raionul Ştefan Vodă, într-o familie de agricultori.
În cadrul Institutului de Fitotehnie „Porumbeni” Doctorul habilitat în agronomie Tihon Cealîc a activat pe parcursul a 22 ani. Sub conducerea şi participarea Dumnealui au fost creaţi mai mult de 60 hibrizi de porumb de diferite grupe de maturitate şi direcţii de utilizare, dintre care — 28 au fost omologaţi, inclusiv în Moldova, Rusia, Ucraina, Belarus şi multe alte ţări. Datorită performanţei hibrizilor implementaţi în producere, începând cu sfârşitul anilor 70 ai secolului XX ponderea hibrizilor „Porumbeni” în suprafaţa totală de cultivare a porumbului în Republica Moldova nu a coborât mai jos de 90%.
Cu ocazia împlinirii în acest an a 100 ani de la naşterea Domnului Cealîc, Institutul de Fitotehnie „Porumbeni”organizează Conferința Ştiințifico — Practică cu participare internațională „Genetica, ameliorarea, producerea de semințe și tehnologia de cultivare a porumbului”, care va avea loc pe data de 9-10 septembrie anul curent.
Conform planului de activitate în cadrul proiectului de cercetare pentru anul 2021 în perioada 24-25 iunie Comisia Metodică a inspectat starea culturilor de câmp în asolament şi a experienţelor destinate cercetărilor culturii porumbului. În rezultatul inspectării şi evaluării câmpurilor s-a depistat că culturile agricole în asolament (grâu, floarea soarelui, mazăre, culturile de sorg) se află în stare foarte bună în deosebi floarea soarelui şi grâul. Cultura porumbului se află în faza de dezvoltare de 7-9 frunze formate, ceea ce confirmă o întârziere a etapelor de ontogeneză din cauza temperaturilor scăzute în perioada de germinare şi în prima fază de dezvoltate a plantulelor. Totodată cu creşterea temperaturii se observă o accelerare de dezvoltare a fenofazelor la porumb.
Programele de lucru în laboratoarele de ameliorare în prima jumătate a anului sunt îndeplinite totalmente și toate experiențele planificate sunt amplasate corect și se află intr-o stare fitosanitară bună. Menţionăm că unele experienţe de importanţă deosebită sunt apreciate cu note foarte înalte.
Un compartiment separat in activitatea institutului este culturile de sorg şi menținerea soiurilor de plante medicinale incluse în Catalogul Soiurilor de Plante. In acest an s-au intensificat lucrările de ameliorare la culturile de sorg şi au fost amplasate izolate în spaţiu mai multe loturi semincere, care la moment se află în stare bună. Merită de accentuat colecţia de plante medicinale şi sectorul de Armurariu, care in prezent se află într-o stare excelentă
Pe data de 17-18 iunie 2021 directorul Institutului de Fitotehnie Porumbeni Dl Anatolie SPIVACENCO participă la conferința științifico-practică internațională cu genericul «Problemele actuale a științei agrare în condițiile adaptării la schimbările climaterice globale» organizată de către Institutul de Cercetări Științifice de Fitotehnie și Agricultură din Kazahstan.
În cadrul conferinței domnul director Anatolie Spivacenco va prezenta un raport cu tema «Realizările Institutului de Fitotehnie Porumbeni în domeniul creării și selecției hibrizilor de porumb, adaptați la schimbările climaterice și implementarea lor în producere».
17-18 июня 2021 года директор Института Растениеводства «Порумбень» Анатолий СПИВАЧЕНКО принимает участие в международной научно-практической конференции «Актуальные проблемы сельскохозяйственной науки в условиях адаптации к глобальному изменению климата», организованной Научно Исследовательским Институтом Земледелия и Растениеводство из Казахстана.
В ходе конференции директор представит доклад «Достижения Института Растениеводства «Порумбень» в области создания и селекции гибридов кукурузы, адаптированных к изменению климата и внедрения их в производство».
În perioada 15 -16 iunie 2021 cercetătorii Institutului de Fitotehnie Porumbeni participă la Congresul Internaţional al Geneticienilor şi Amelioratorilor din Republica Moldova, ediția XI , organizat de Centrul Genetică Funcţională al Universității de Stat din Moldova, în colaborare cu Institutul de Genetică, Fiziologie şi Protecţie a Plantelor și Asociația Geneticienilor și Amelioratorilor din Republica Moldova.
La acest congres dl Pantelimon BOROZAN va susține o prezentare în cadrul secției «Genetica și ameliorarea plantelor» cu tema «Utilizarea materialului biologic în procesul de selecție a liniilor consangvinizate de porumb timpuriu».
Pe data de 9-10 septembrie în incinta Institutului de Fitotehnie Porumbeni va fi organizată conferința științifico-practică cu participare internațională cu genericul„Genetica, ameliorarea, producerea de semințe și tehnologia de cultivare a porumbului”dedicată a 100 ani de la nașterea dlui Tihon Cealîc, doctor habilitat, membru corespondent al AȘM
Pentru înscriere descărcați formularul
Для регистрации скачайте форму
Raportul de activitate în cadrl proiectului 08.121.10.19A.»Studii integrale privind utilizarea resurselor genetice la porumb pentru crearea și implementarea hibrizilor competitivi și elaborarea elementelor tehnologice noi în contextul schimbărilor climaterice» pentru anul 2020
AVIZ
Pe data de 24 noiembrie la orele 12:00 în cadrul IF «Porumbeni» va avea loc ședința Consiliului științific
- Audierea raportului, privind activitatea ştiinţifică şi inovaţională pentru anul 2020 în cadrul proiectelor de cercetare și inovare din cadrul Programul de Stat 08.121.10.19A.«Studii integrale privind utilizarea resurselor genetice la porumb pentru crearea și implementarea hibrizilor competitivi și elaborarea elementelor tehnologice noi în contextul schimbărilor climaterice» în anul 2020. (https://meet.google.com/qjp-ruzg-cna)
Vizita domnului Ion Chicu, prim-ministru al R.Moldova la Porumbeni

Pe data de 27 octombrie 2020 prim ministru R. Moldova a efectuat o vizită de lucru la Institutul de Fitotehnie Porumbeni.
Prim ministru în cadrul discuției cu cercetătorii institutului, a menționat că „Restabilirea ramurii semincere este o prioritate pentru R. Moldova, un patrimoniu care trebuie dezvoltat», Dlui a specificat că: «Va fi revăzut Regulamentul privind subvenționarea în agricultură, astfel încât producerea de semințe să fie susținută de stat». Deasemenea, sa menționat posibilitatea de trecere la o altă formă de organizare a instituției.


Colectivul Institutului a solicitat susținerea conducerii țării în procesul de achiziționăre a utilajului necesar pentru păstrarea fondului genetic la porumb și dotărea laboratoarelor cu utilaj modern. A fost pus în discuție și reglementarea procesului de stimulare materială a dreptului de autor, dar și lipsa tinerilor cercetători în domeniul științific.
„Este necesar de susținut cadrele tinere și aici o să modificăm hotărârea de Guvern, ca să aplicăm și pentru tinerii cercetători, acele măsuri care le aplicăm pentru pedagogi și medici, privind îndemnizația de 120 mii de lei”, a menționat premierul Ion Chicu. La discuții a fost prezent și Ion Perju, ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului.


O noutate de succes la moment este că hibrizii Institutului de Fitotehnie «Porumbeni»,
și anume : Porumbeni 310, Porumbeni 427 și Porumbeni 461 au fost omologați în România după testările de 2 ani!