Președintele Republicii Belarus Aleksandr Lukașenko a vizitat Institutul de Fitotehnie Porumbeni, 19 aprilie 2018

Președintele Republicii Belarus, Aleksandr Lukașenko în cadrul vizitei oficiale din data de 18-19 aprilie 2018 în Republica Moldova, a vizitat  și Institutul de Fitotehnie Porumbeni, unde a fost întâmpinat de către președintele Republicii Moldova Igor Dodon și Directorul Institutului de Fitotehnie «Porumbeni» Vasile Maticiuc.

La eveniment sa menționat despre realizările obținute în cadrul colaborării între  IF «Porumbeni» și Institutele de Cercetări Agricole din Belarus. Pe parcursul a mai mult de 30 ani au fost creați un șir de hibrizi comuni  marca «BEMO». Directorul Institutului de Fitotehnie din Polessie, prezent la eveniment, dl Leonid Șimanschii a menționat că datorită acestei colaborări a fost inițiată ameliorarea porumbului și în Belarus, iar la moment colegii din Belarus au realizat crearea hibrizilor autohtoni.

Președinții ambilor țări au apreciat foarte înalt rezultatele obținute. Aleksandr Lukașenko, președintele Republicii Belarus a solicitat continuitatea colaborării  în domeniul implementării hibrizilor creați, inclusiv producerea  semințelor hibride și a formelor parentale.

Președintele Republicii Belarus, Aleksandr Lukașenko şi Președintele Republicii Moldova Igor Dodon au dat start sezonului de semănat şi au testat tehnica Belarus sămănând personal porumb hibrizi marca Porumbeni.

IMG_2844 2 1

Directorul Institutului de Fitotehnie «Porumbeni» Vasile Maticiuc prezintă Președintelui Republicii Belarus Aleksandru Lukașenko şi Președintelui Republicii Moldova Igor Dodon hibrizii de porumb comuni  marca «BEMO»omologaţi în Republica Belarus.

 

IMG_2866 1

 Directorul Institutului de Fitotehnie din Polessie, Belarus dl Leonid Șimanschii prezintă rezultatele colaborării de 30 ani cu IF «Porumbeni».

 

IMG_2886 1

 

 

IMG_2891 1

 

IMG_2918

Președintele Aleksandr Lukașenko şi Președintele Igor Dodon au semănat personal porumb hibrizi marca Porumbeni.