1. Pentru perioada a.a. 2011-2015 se preconizează menţinerea suprafeţelor de cultivare a porumbului nu mai puţin de 300 mii ha.
2. Odată cu orientarea agriculturii spre asigurarea cu combustibil de origine vegetală, sporeşte rolul porumbului în obţinerea bioetanolului, dat fiind faptul, ca este cea mai convenabilă cultură în acest scop respectiv se optează spre majorarea suprafeţelor cu 50-100 mii ha.
3. O altă direcţie ce ar putea contribui la lărgirea suprafeţelor de porumb, cultivarea acestuia pentru obţinerea amidonului şi uleiului — deja sunt instituţii ce intenţionează să investească în această afacere.
4. Obiectivul strategic al Institutului de Fitotehnie „Porumbeni» este de a deţine nu mai puţin de 80% din piaţă de seminţe de porumb în Republica Moldova, necotând, că la moment IF „Porumbeni» are înregistraţi 27 hibrizi, aven ponderea de 21,1% din numărul hibrizilor omologaţi pentru Moldova.
5. Institutul de Fitotehnie „Porumbeni» se află la etapă înnoirii sortimentului hibrizilor de porumb. Doar pentru 2012 au fost propuşi şi se comercializează 5 hibrizi noi de porumb — Porumbeni 375, Porumbeni 458, Porumbeni 459, Porumbeni 461 şi Porumbeni 397. Pe parcursul următorilor 2-3 ani se intenţionează schimbarea integrală a hibrizilor de porumb.
6. Sunt încheiate acorduri de colaborare cu Belarusi, Rusia, Kazahstan şi se intenţionează de a lărgi arealul de cultivare a acestei culturi. Respectiv au fost deja înaintaţi la testări oficiale în ţările respective 8 noi hibrizi.
7. La toţi hibrizi ce urmează a fi înaintaţi la testările oficiale se va obţine protecţia veridică a hibrizilor şi formelor parentale.
8. Se întreprind eforturi considerabile în implementare normelor OECD şi ISTA la producere seminţelor de porumb, în scopul producerii seminţelor de calităţi internaţionale.
9. La toţi hibrizii Institutul va asigura producerea primară de seminţe.