Institutul de Fitotehnie „Porumbeni” anunţă concurs pentru producerea formelor parentale a hibrizilor de porumb marca „Porumbeni”
Condiţii pentru producători
Candidaţii (producătorii) trebuie să întrunească următoarele condiţii:
- Să fie înregistraţi la Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor ca producători de seminţe.
- Să fie asiguraţi cu cadre agronomice calificate în domeniul producerii seminţelor şi personal tehnic pregătit şi în număr suficient pentru efectuarea calitativă şi în termeni optimali a lucrărilor specifice în sectoarele de multiplicare.
- Să deţină în posesie sau cu drept de folosinţă cel puţin 300 ha de teren agricol.
- Să dispună de posibilităţi de irigare a loturilor semincere.
- Să dispună de tehnică agricolă necesară pentru efectuarea la timp şi calitativ a întregului proces tehnologic de producere a seminţelor.
- Să asigure izolarea în spaţiu a sectoarelor semincere, distanţa minimă de izolare este de 300 m de la alte câmpuri cultivate cu porumb.
- Să amplaseze loturile de producere a formelor parentale pe terenuri fertile, curate de buruieni cu permeabilitate bună, în asolament, după premergători cerealele păioase şi leguminoasele pentru boabe şi furaj. Obligatoriu este ca sectorul semincer să nu urmeze a fi cultivat după porumb.
- Să dispună de spaţii de depozitare pentru păstrarea post-recoltare a materialului semincer.
- Să respecte tehnologia de producere a formelor parentale, realizând la timp şi calitativ toate lucrările de îngrijire şi întreţinere, inclusiv efectuarea purificărilor biologice.
Actele necesare pentru participare la concurs
- Cerere de participare la concurs
- Certificatul de înregistrare la ANSA
- Certificatul de înregistrare a întreprinderii
- Certificatul de atribuire a contului bancar
- Certificat de la primărie sau de la cadastru, care confirmă deţinerea în posesie sau de arendă a terenului agricol.
- Lipsa datoriilor faţă de bugetul de Stat.
- Oferta
Termenul limită pentru depunerea actelor – 25.02.2021
Actele şi oferta vor fi depuse pe adresa – 4834, s. Paşcani, r-l Criuleni
R. Moldova. Institutul de Fitotehnie „Porumbeni”.
Mob: 068838181
E-mail: pantelimon.borozan@yahoo.com
Raportul de activitate în cadrl proiectului 08.121.10.19A.»Studii integrale privind utilizarea resurselor genetice la porumb pentru crearea și implementarea hibrizilor competitivi și elaborarea elementelor tehnologice noi în contextul schimbărilor climaterice» pentru anul 2020
AVIZ
Pe data de 24 noiembrie la orele 12:00 în cadrul IF «Porumbeni» va avea loc ședința Consiliului științific
- Audierea raportului, privind activitatea ştiinţifică şi inovaţională pentru anul 2020 în cadrul proiectelor de cercetare și inovare din cadrul Programul de Stat 08.121.10.19A.«Studii integrale privind utilizarea resurselor genetice la porumb pentru crearea și implementarea hibrizilor competitivi și elaborarea elementelor tehnologice noi în contextul schimbărilor climaterice» în anul 2020. (https://meet.google.com/qjp-ruzg-cna)
Vizita domnului Ion Chicu, prim-ministru al R.Moldova la Porumbeni

Pe data de 27 octombrie 2020 prim ministru R. Moldova a efectuat o vizită de lucru la Institutul de Fitotehnie Porumbeni.
Prim ministru în cadrul discuției cu cercetătorii institutului, a menționat că „Restabilirea ramurii semincere este o prioritate pentru R. Moldova, un patrimoniu care trebuie dezvoltat», Dlui a specificat că: «Va fi revăzut Regulamentul privind subvenționarea în agricultură, astfel încât producerea de semințe să fie susținută de stat». Deasemenea, sa menționat posibilitatea de trecere la o altă formă de organizare a instituției.
Colectivul Institutului a solicitat susținerea conducerii țării în procesul de achiziționăre a utilajului necesar pentru păstrarea fondului genetic la porumb și dotărea laboratoarelor cu utilaj modern. A fost pus în discuție și reglementarea procesului de stimulare materială a dreptului de autor, dar și lipsa tinerilor cercetători în domeniul științific.
„Este necesar de susținut cadrele tinere și aici o să modificăm hotărârea de Guvern, ca să aplicăm și pentru tinerii cercetători, acele măsuri care le aplicăm pentru pedagogi și medici, privind îndemnizația de 120 mii de lei”, a menționat premierul Ion Chicu. La discuții a fost prezent și Ion Perju, ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului.
Pe data de 14-16 octombrie la Institutul de Fitotehnie Porumbeni a avut loc Expoziția internațională specializată MOLDAGROTECH, ediția a XXXVIII-a, FARMER, ediția XXIII-a.
În cadrul expoziției a efectuat o vizită prim-ministru R. Moldova dl Ion Chicu și ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului dl Ion Perju. Conducrea Guvernului a vizitat lotul demonstrativ al Institutului, expus cu realizările Institutului- hibrizi de porumb aflați în procesul de producere și în curs de implimentare






O noutate de succes la moment este că hibrizii Institutului de Fitotehnie «Porumbeni»,
și anume : Porumbeni 310, Porumbeni 427 și Porumbeni 461 au fost omologați în România după testările de 2 ani!